Dexonline – 10 lucruri mai putin stiute

Cunoasterea si evolutia reprezinta un lucru esential pentru fiecare domeniu, iar limba romana nu are cum sa faca exceptie.  Limba romana vorbita de catre concetatenii nostri este total diferita de cea vorbita acum 100 – 150 de ani, dar din pacate anumite cuvinte (provenite in special din imprumuturile din alte limbi) nu sunt cunoscute foarte bine.

Dexonline – locul in care se pot gasi cele mai bune explicatii

Atunci cand avem neclaritati in privinta unor cuvinte, este indicat sa cautam semnificatia acestora inainte de a le folosi in vorbirea curenta.

Daca in trecut acest lucru era destul de dificil, datorita faptului ca dictionarele explicative ale limbii romane erau rare si voluminoase, odata cu aparitia internetului acest lucru a devenit o practica uzuala, iar dexonline este primul lucru la care ne gandim atunci cand cautam semnificatia anumitor cuvinte sau expresii.

Pentru cei ce nu sunt foarte familiarizati cu domeniul, va pot spune ca dexonline este cel mai mare motor romanesc de cautare al cuvintelor din limba romana, aproximativ 1 milion de romani intrand saptamanal pentru a cauta (in medie) 7 – 9 cuvinte.

Dexonline contine un numar de 380.000 definitii (sau 130.000 termeni), ce provin din 40 de dictionare.

Informatiile de pe site sunt gratuite si pot fi consultate indiferent de ora, zi a saptamanii sau anotimp.

Desi pare o munca titanica ce ar fi putut fi monetizata in foarte multe moduri, creatorul site-ului sustine ca acesta a fost realizat destul de usor, cu ajutorul mai multor voluntari.

10 lucruri mai putin stiute despre dexonline

Desi site-ul este utilizat de foarte multe persoane, exista o serie de elemente inedite, mai putin cunoscute de publicul larg.

  1. Site-ul a luat nastere chiar in primul an al mileniului 3, mai precis in 2001;
  2. Desi studiaza cuvintele limbii romane, proiectul a luat nastere in afara granitelor tarii (in SUA) si a pornit de la o gluma (creatorul acestuia lucra la MIT impreuna cu mai multi colegi romani, iar acestia isi vanau greselile gramaticale si de exprimare, tachinandu-se ulterior pe aceasta tema);
  3. Fiecare cuvant ce isi face aparitia pe site este verificat cu atentie;
  4. Formele flexionare sunt tratate cu mare atentie de dexonline, dictionarul continand nu mai putin de 1.4 milioane de forme;
  5. Creatorul site-ului nu are pregatire lingvistica (avand formare tehnica);
  6. Dictionarul contine o baza uriasa de regionalisme, termeni provenind din argou, termeni de specialitate din mai multe domenii, precum si arhaisme disparute in acest moment din limba romana;
  7. La realizarea acestuia si-au adus contributia in jur de 250 – 300 voluntari;
  8. La inceput, a continut numai 30.000 de cuvinte si definitii;
  9. Include un numar de 380.000 definitii din 40 de dictionare;
  10. Are un numar lunar de peste 2.000.000 vizitatori, ce fac un numar de aproximativ 12.500.000 cautari.

Un cuvant important in politica de monetizare a site-ului o are creatorul acestuia, ce sustine folosirea libera si neingradita a informatiilor , mergand chiar pana la acordarea dreptului de tiparire si vanzare a acestuia, cu interdictia insa de a pune copyright pe el.